Светител Николай ВЕЛИМИРОВИЧ за блаженствата  (М.В. Нестеров, Благовещение“, 1898) Нашият

...
Светител Николай ВЕЛИМИРОВИЧ за блаженствата  (М.В. Нестеров, Благовещение“, 1898) Нашият
Коментари Харесай

Както ние постъпваме с Божиите чеда, така и Господ ще постъпи с нас. Милост за милост ╫ БЛАЖЕНСТВАТА

Светител Николай ВЕЛИМИРОВИЧ за блаженствата 

(М.В. Нестеров, „ Благовещение “, 1898)

Нашият Господ Иисус Христос се възкачил на планината и поучавал Своите възпитаници, говорейки: 

„ Блажени бедните духом, тъй като тяхно е царството небесно. ” (Мат. 5:3) 
Бедните духом са тези, които смятат себе си напълно оскъдни спрямо Божието великолепие и които копнеят да се обогатяват в Бога и в Неговото Царство. 

„ Блажени плачещите, тъй като те ще се утешат. ” (Мат. 5:4) 
Тези, които плачат в този временен свят, наподобяват на Сина Божий, Който в никакъв случай не се е смял, а доста постоянно е плакал поради човешката неразумност, грехове и премеждия. 

„ Блажени кротките, тъй като те ще наследят земята. ” (Мат. 5:5) 
Кротките са човеколюбиви и дълготърпеливи люде. Заради Своята благост Христос е наименуван Агнец Божий. Надменните и ядосаните са диаметралност на кротките. Те бързо заграбват, само че и бързо губят. А кротките, въпреки и след дълготрайно време, печелят своето. Християните били преследвани от езичниците и били съвсем всички изтребени, само че през днешния ден те доминират на земята. 

„ Блажени гладните и жадните за истина, тъй като те ще се наситят. ” (Мат. 5:6) 
Гладни и жадни за истина са хората, които изпитват тегота от неправдата в света. Те ще видят успеха на възкръсналия Христос, Който ще победи всичките сили на злото, и техните сърца ще се изпълнят със удовлетворение и наслада. Те ще видят и успеха на преследваната Църква и ще се зарадват. 

„ Блажени милостивите, тъй като те ще бъдат помилувани. “ (Мат. 5:7) 
Както ние постъпваме с Божиите рожби, по този начин и Господ ще постъпи с нас. Милост за благосклонност. Обаче премията от Божието състрадание е несравнено по-голяма от човешкото състрадание. Милостивият „ ще получи многократно ” (Мат. 19:29) – както е рекъл Господ. Милосърдието е двойна добродетел: персонална и социална. Милостиви сме и към самите себе си, като не забравяме своята душа и нейното избавление. Егоизмът, отмъщението и жестокостта са диаметралност на милосърдието. 

„ Блажени чистите по сърце, тъй като те ще видят Бога. ” (Мат. 5:8) 
Човешкото сърце е в действителност око, което гледа духовната действителност и преди всичко – Бога. След дълго практикуване и благодарение на Божията берекет сърцето може да се очисти от своята духовна сквернота, както свидетелстват житията на светиите. Лошите мисли и нечистите пожелания заслепяват сърцето. 

„ Блажени миротворците, тъй като те ще се нарекат синове Божий. ” (Мат. 5:9) 
Иисус Христос е наименуван Княз на мира. Той е дал мир на Своите възпитаници. Всеки може да даде само това, което самичък има. Ако имаме мир в душите си, можем да го предадем и на другите. Мирът на разсъдъка, сърцето и волята – това единение на троен мир – е същинският Божествен мир в душата. Неуравновесената душа не може да има мир. 

„ Блажени изгонените поради истина, тъй като тяхно е царството небесно. ” (Мат. 5:10) 
Да бъде човек изпъден поради истина, значи да бъде сходен на Христа и на апостолите. В Православната Църква има безчет мъченици, потърпевши за правдата, които са населили Христово Небесно Царство. Св. ап. Петър написа: „ Ако е угодно на волята Божия, по-добре е да страдате, като вършите положително, в сравнение с като вършите зло. ” (1 Петр. 3:17). 79 

„ Блажени сте вие, когато ви похулят и изгонят, и кажат срещу вас лъжовно каква и да е неприятна дума поради Мене. ” (Мат. 5:11) 
Тук Христос приказва за страданията на Неговите почитатели поради Него. Те ще бъдат хулени, клеветени и мъчени. Но те би трябвало всичко да претърпят с несломима религия и вяра на Него, Който ще пристигна в Свое време като финален Победител и правоверен Съдия. Тогава Той вечно ще отдели праведните от неправедните. 

„ Радвайте си и се веселете, тъй като огромна е премията ви на небесата. ” (Мат. 5:12)
Радвайте се в рева, радвайте се в страданието, радвайте се умирайки, тъй като най-хубавите в човешкия жанр, които са минали същия този бодлив път като вас, ви чакат в този момент в оня свят, където господства Христос, където няма въздишки, ни горест, нито премеждия, само че живот и наслада безконечни.

От: „ Вярата на светците. Катехизис на Източноправославната черква “, Светител Николай Велимирович, изд. Православна класика
* М.В. Нестеров, „ Благовещение “, 1898, ippo.ru
Архангел Гавриил. М.В. Нестеров. 1898 година из диптиха „ Благовещение “,  Государственный художественно-архитектурный дворцово-парковый музей-заповедник „ Павловск “
Дева Мария, М.В. Нестеров. 1898 година из диптиха „ Благовещение “
Государственный художественно-архитектурный дворцово-парковый музей-заповедник „ Павловск “

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР